Απόστολος Βαλσαμάς

  • από

Παίζει Ούτι και άλλα παραδοσιακά έγχορδα όργανα. Τραγουδάει και διευθύνει παραδοσιακές και μεικτές χορωδίες.

Γεννήθηκε το 1980 στη Στουτγκάρδη Γερμανίας και μεγάλωσε στην πόλη της Καβάλας της Μακεδονίας.
Μιμούμενος τον παππού του, Εμμανουήλ Βαλσαμά που έπαιζε παραδοσιακό βιολί στο νησί της Θάσου,ασχολήθηκε από την ηλικία των 9 του χρόνων με το ίδιο όργανο σπουδάζοντας παράλληλα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.
Έμαθε παραδοσιακούς χορούς στη Στέγη Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης όπου και ρίζωσε μέσα του το μεράκι για την Θρακιώτικη και Καππαδόκικη μουσική παράδοση.
Έχοντας ρίζες από την Σμύρνη  αγάπησε την Μικρασιάτικη μουσική άλλα και κάθε τι συνδεόταν με την παράδοση του τόπου μας.

Το 2001 κατεβαίνει στην Αθήνα όπου παίρνει το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και τελεί χρέη ιεροψάλτη επί 17 συναπτά έτη μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα σπούδάζει και πέρνει πτυχίο στο Φλάουτο από το Ωδείο Αθηνών ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των Κλασικών του Σπουδών.

Από τα 16 του έτη εργάστηκε ως τραγουδιστής και εκτελεστής μουσικών οργάνων σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης,παραδοσιακά γλέντια,συναυλίες,χορευτικές παραστάσεις ,ηχοργάφήσεις σε επίσημα στούντιο ηχογράφησης και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.Διδάσκει βυζαντινή μουσική,μουσικά όργανα και τραγούδι σε πολιτιστικους συλλόγους της Αθήνας.
Η αγάπη του για το τραγούδι και την διδασκαλία τον οδήγησε στην ενασχόληση με την διεύθυνση χορωδιών με άτομα ηλικίας από 7 εως 70 ετών θέλοντας να τους μεταφέρει την φλόγα για το τραγούδι και το μεράκι για την παραδοσιακή μας μουσική.
Σήμερα επιμελείται και διευθύνει 6 χορωδίες με σημαντικότερη την χορωδία Αντάμωμα

Δάσκαλοί  του  ο Χρήστος Τσιαμούλης στο ούτι και οι Χρήστος Ζώτος,Κωνσταντίνος Καλαίτζάκης,Γιώργης Ξυλούρης και Νίκος Αγγελόπουλος στο Λαούτο.
Επίσης διδάχτηκε την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής κοντά στον Αθανάσιο Πα’ι’βανά,μαθητή του αείμνηστου Θρασύβουλου Στανίτσα και την τέχνη του τραγουδιού κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους φωνητικής και παραδοσιακού και κλασικού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς της παράδοσης όπως τον Βαγγέλη Δημούδη,τον Χρήστο Τσιαμούλη,τον Κυριάκο Γκουβέντα,τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο,τον Γιώργο Κοτσίνη,τους Δημήτρη και Γιώργο Κότσικα,τον Παναγιώτη Λάλεζα,την Ανδριάνα Μόκκα,την Νάντια Καραγιάννη,τον Θωμά Κωνσταντίνου,τον Κώστα Κίκιλη και άλλους πολλούς ερμηνευτές και εκτελεστές της παραδοσιακής,λαικής και κλασικής μας μουσικής.

Σήμερα συνεχίζει της σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2019 και στο τμήμα Ηχοληψίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *