27 Φεβ 2021, 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση
Ο Σύλλογος Θρακομακεδόνων Δωδεκανήσου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» ανακοινώνει την έναρξη μιας σειράς δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων- συζητήσεων, αφιερωμένα στην παράδοση και τη λαογραφία.
Το πρώτο μας διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 μέσω της εφαρμογής Zoom. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και η πρόσβαση ελεύθερη για όλους.
Η πρώτη μας εισήγηση θα έχει σαν θέμα :
«ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ (Βόρεια Θράκη) : Ιστορία-Λαογραφία-Χορευτικές Πρακτικές»
Έχουμε την τιμή να έχουμε εισηγητή τον διακεκριμένο χοροδιδάσκαλο- ερευνητή κο Δήμο Πραντσίδη.
Ο Δήμος Πραντσίδης γεννήθηκε το 1979 στον Βόλο Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας. Κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη με την σύζυγο του και τις δύο κόρες τους.
Είναι πτυχιούχος φυσικής αγωγής και αθλητισμού με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τα χειμερινά σπορ. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία, ενώ είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2000 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών και ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής. Εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτής σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. και έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. ως διδάσκων – εξωτερικός συνεργάτης.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους (Ανατολική Ρωμυλία’ Αιγινίου, Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, ‘Ανατολική Ρωμυλία’ Σκεπαστού Θεσσαλονίκης, ‘Αριστοτέλης’ Κουφαλίων, Χορευτικό Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς) ενώ ταυτόχρονα έχει διδάξει σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχοντας διοργανώσει πολλά από αυτά.
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης, καθώς και πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με σημαντικότερες εξ αυτών:
Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης
Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης
Θέατρο Δώρα Στράτου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη)
Ωδείο Ηρώδου Αττικού (2017)
Στα πλαίσια των ερευνητικών του αναζητήσεων έχει πραγματοποιήσει καταγραφές, έρευνες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν την αθλητική επιστήμη, τον πολιτισμό, την παράδοση και την λαογραφία.
Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον χορό και την μουσική ακολουθώντας τον παραδοσιακό βιωματικό τρόπο εκμάθησης, καθώς μεγάλωσε σε ένα πλούσιο σε ήχους και εικόνες περιβάλλον, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό στις παραδόσεις και τα ήθη του τόπου μας όπως κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές.
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Zoom Meeting :
https://zoom.us/j/98583876552…
Meeting ID: 985 8387 6552
Passcode: M0JzC9
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kogias Art – Υποδήματα με ιστορία από το 1910
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…