Κείμενα: Μαργαρίτη Σταύρου από το Αρχείο του Δημητρακού Στάθη
Πηγή: Τριγλιανά νέα, 20 Δεκεμβρίου 1978, φύλλο 18
Επιμέλεια: Κοκκαλά Αλέκου
Στην παλιά πατρίδα, είχαμε πολλούς υποδηματοποιούς, τους λεγόμενους κουντουράδες. Ήταν ο Γιώργης Δόμνας, ο Χριστόφορος Χατζηπαππού, ο Αριστείδης Τιτάνγκος, ο Κουντουράς Σεβταλής, ο Θανάσης Τσακμάκης, ο Δημητρός Τσακμάκης, ο Ανάστασης Πατηκάς, ο Αρμένης Αλεξάνης, ήταν και ένας Τούρκος γεμενετζής.
Ο Δόμνας είχε δυο γιους κουντουράδες, τον Χρυσόστομο και τον Πέτρο. Οι δύο πρώτοι ο Δόμνας και ο Χατζηπαππούς εργάστηκαν και στην Κωνσταντινούπολη και από την πλευρά της τεχνικής ήταν πιο εξελιγμένοι. Κάνανε παπούτσια πολυτελείας, εκείνης της εποχής. Τότε ήταν η μόδα τα κουμπωτά σκαρπίνια και μπότες. Όσοι τα φορούσαν είχαν και το κουμπωτήρι μαζί τους και άλλοι πάλι που φορούσαν κουντούρες και γεμενιά, είχαν μαζί τους το μπρούτζινο κόκκαλο.
Αυτοί όλοι οι κουντουράδες δούλευαν πολύ γερά πετσιά, τον λεγόμενο Γαλλικό κιοσελέ, γιατί εκείνη την εποχή ο κόσμος αν έκανε ένα ζευγάρι κοντούρες έπρεπε τουλάχιστον να κρατήσουν δέκα χρόνια. Δεν ήταν όπως σήμερα πού θέλομε κάθε έξη μήνες και από ένα ζευγάρι παπούτσια.
Τότε εκεί, προ παντός οι Ρετζεπέριδες (αγρότες) , που πήγαιναν καθημερινά στα κτήματα δεν χαλούσαν παπούτσια. Φορούσαν τσερβούλια από αγελαδινό πετσί. Ο Μαστροσεβτάλης έκανε πολύ γερές κουντούρες, ήταν στη γεροσύνη ξακουστός.
Κάποτε πήγε ένας δικός μας να παραγγείλει για το γιο του ένα ζευγάρι κουντούρες.
-Καλημέρα, λέει, Μάστρο-σεβταλή.
-Καλημέρα, απαντάει ο τσαγκάρης. Τι συμβαίνει:
-Θέλω να κάνεις το Σωτηρό ένα ζευγάρι παπούτσια.
-Μπράβο, λέει ο Σεβταλής, και παίρνει το βιβλίο του μέτρου τη μεζούρα και το μολύβι, και πήγε να πάρει του Σωτηρό τα μέτρα.
Αφού του πήρε τα μέτρα, έπειτα μετράει ο Σεβταλής με τη μεζούρα και τι να δει: 44 νούμερο. Απόρησε ο άνθρωπος. Κάνει το λογαριασμό και σκέφτεται. Κανονικά έπρεπε να πάρει όσα γρόσια έπαιρνε για τους μεγάλους. Και λέει στο μπαμπά του παιδιού ότι θα στοιχίσουν 150 γρόσια. Όταν το άκουσε ο Μπάρμπα – Δημητρός, απόρησε, σαν να του κατέβηκε νταμπλάς και λέει:
-Βρε Σεβταλή μου, τόσο πολλά θα κοστίσουν του Σωτηρού τα παπουτσόπλα;
-Ναι, λέει ο Σεβταλής, γιατί το Σωτηρό έχει ποδάρια μεγαλύτερα και απ
Οι μαθητευόμενοι τεχνίτες στην παλιά Τρίγλια
….. Για να διαβάσετε το υπόλοιπιο άρθρο πατήστε ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: www.xalkidikipolitiki.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…