Αλέξανδρος Παρχαρίδης

  • από

Ο Αλέξης Παρχαρίδης γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1971 στην Κοζάνη. Οι γονείς του, αμφότεροι ποντιακής καταγωγής από τα χωριά Πρωτοχώρι (Πορτοράζ) και Αλωνάκια (Σεραλάρ) του Νομού Κοζάνης, είχαν απώτερη καταγωγή από το Καπίκιοϊ της Ματσούκας του Πόντου (σημ. Kapukoy) και είναι ουσιαστικά αυτοί που πρώτοι τον κατέστησαν κοινωνό της ποντιακής μουσικής παράδοσης.
Το 1989 εισήχθη στη Σχολή Αυτοματισμών των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης την οποία όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε καθώς εκείνη την περίοδο και ύστερα από παρότρυνση του αείμνηστου Χρύσανθου Θεοδωρίδη, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, εκδίδοντας παράλληλα και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά το 1991 με τον τίτλο “Καπίκιοϊ”. Θήτευσε επί χρόνια σε πολλά ποντιακά κέντρα διασκέδασης, όπως το Μίθριο, το Κορτσόπον στην Αθήνα, την Αυλαία και το Παρακάθ΄.
Έχει ηχογραφήσει μέχρι στιγμής επτά προσωπικούς δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, ενώ το 1998 έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού , συμμετέχοντας στο δίσκο «Υάκινθος» του Μάνου Αχαλινωτόπουλου. Από τότε συμμετείχε σε σημαντικές ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Πιστώνεται το δημογραφικό boom των νέων που ασχολήθηκαν με τη λύρα και το τραγούδι τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εγκαθιστά την μελωδία των Ποντίων συμπαθή στο ελλαδικό πεντάγραμμο.
Ενέπνευσε και αποτελμάτωσε με την αυθεντικότητα, το φωνητικό ταλέντο και το ήθος του, την εσωστρεφή και “ανάγωγη” μουσική σκηνή των Ποντίων, από το 1990 και κατόπιν.
Ο Παρχαρίδης, μοναδιαίος Performer, ξενιστής του Λόγου της Πατρίδας, θα συνεχίσει εκών άκων, να προτρέπει παραγωγικά τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις των Ποντίων στην Ελλάδα.

694 483 8459

alexisparxaridis@gmail.com

https://www.youtube.com/c/alexisparharidis

alexisparxaridis@gmail.com

Νόστος

Νόστος…του Δημήτρη Πιπερίδημε τους Τάκη Βαμβακίδη, Μάγδα Πένσου, Αλέξη Παρχαρίδη και Έλενα ΝεανίδηΤο πρόγραμμα των…

ΡΟΔΑΦΝΟΝ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ

19 και 20 Ιουνίου 2020, Κοζάνη Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Ιουνίου…Επιμένουμε Ποντιακά!Επιμένουμε ΡΟΔΑΦΝΟΝ!

Ποντιακο Γλεντι

14 Μαρ 2020, Ευκαρπία Θεσσαλονίκης , διοργανωτής: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» Χορός Νεολαίας…

Αλέξανδρος Παρχαρίδης

Ο Αλέξης Παρχαρίδης γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1971 στην Κοζάνη. Οι γονείς του, αμφότεροι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *