Ο Tσελεμεντές είναι ο πρώτος που αναφέρει τον όρο ‘α λα πολίτα’ για μια συνταγή τουρκικής προέλευσης που μέχρι τότε ονομαζόταν αγκινάρες με λάδι. Τότε στη συνταγή δεν είχαν καρότα ή πατάτες και αντί για κρεμμυδάκια κομμένα είχαν κοκκάρια, δηλαδή τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια του στιφάδου. Μάλιστα ο Τσελεμεντές αναφέρει και την παραλλαγή με αβγολέμονο (που φέρνει προς βετζετέριαν εκδοχή του κρητικού ‘αγκιναράτου’) όπως και τσιγάρισμα της αγκινάρας στο βούτυρο. Η ονομασία ‘α λα πολίτα’ ξεκινά να καθιερώνεται στην ελληνική βιβλιογραφία και στον κόσμο κυρίως από την δεκαετία του 60 και αναφέρεται στην «εξελιγμένη συνταγή» που περιέχει καρότα και πατάτες. Αναλυτική αναφορά στην ιστορία της συνταγής υπάρχει στο (σήμερα αδρανές) μπλογκ μαγERRATA και πολλές πληροφορίες με ενδιαφέρον.
Oι περισσότερες συνταγές στο διαδύκτιο αναφέρουν πέρα απ’ τις αγκινάρες, ως βασικά συστατικά, πατάτες, κρεμμύδι (φρέσκο ή/και ξερό), καρότα και άνηθο ενώ ελάχιστες αναφέρουν τον αρακά, που προφανώς αποτελεί παραλλαγή που προέκυψε αργότερα χρονικά από τον συνδυασμό των δύο κλασικών παλιών συνταγών: ‘α λα πολίτα’ και ‘αγκινάρες με αρακά’.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο πατήστε ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: www.caruso.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά – Η ιστορία της Μαρίας Πενταγιώτισσας
Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα…
Η συλλογή της Palaiologue «Αττική» που είναι εμπνευσμένη από την Αρβανίτικη φορεσιά
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
Η ΖΑΓΟΡΙΣΙΑ ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ
Ζαγόρι χωρίς αλευρόπιτα είναι κακούργημα που επισείει…
Θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετική δουλειά της COLOURMAGIC
Η COLOURMAGIC προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας T –…
ΦΕΤΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ, ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ
“Θέλω να μου φτιάξεις φέτα τηγανητή με…
Χαμός στην πρώτη μέρα στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 «τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα»
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν όσοι παρευρέθηκαν…