ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

  • από

Η Αγία Αικατερίνη φυλακίστηκε για την πίστη της και καταδικάσθηκε σε θάνατο με τροχό, που είχε περιστρεφόμενα καρφιά.

Όμως, τα καρφιά αυτά πριν την πλησιάσουν, ως εκ θαύματος, έσπασαν και τελικά, θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα της μεταφέρθηκε από αγγέλους στο Όρος Σινά, ώσπου το βρήκαν ερημίτες, μετά από όραμα, και το ενταφίασαν στο σημείο όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Εκκλησία, Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Η μέρα του μαρτυρίου της είναι η 24η Νοεμβρίου και η ημέρα ανεύρεσης των λειψάνων της η 25η Νοεμβρίου, για αυτό το λόγο καθιερώθηκε και ο εορτασμός της την 25η Νοεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι είναι ζωγράφοι που φιλοτέχνησαν έργα με την Αγία Αικατερίνη, όπως ο Τζουζέπε Ριμπέρα, ο Κάρλο Κριβέλλι, Ο Καραβάτζιο, Ο Ραφαήλ και άλλοι.

Το σύμβολό της είναι ο τροχός και για αυτό θεωρείται και προστάτης των μηχανικών.

Είναι, επίσης, προστάτιδα των παρθένων και των φοιτητριών.

Μάλιστα, στη Γαλλία την ημέρα της γιορτής της Αγίας, νεαρές ανύπαντρες κοπέλες γιόρταζαν στους δρόμους φορώντας ένα λευκό σκούφο.

Από το σκούφο αυτό προήλθε και η έκφραση για τις γεροντοκόρες “φοράει το σκούφο της Αγίας Αικατερίνης”, κάτι αντίστοιχο με το “έμεινε στο ράφι” που λέμε στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά.

Υπάρχει, μάλιστα, πανελλήνια παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η Αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Στις Κυκλάδες, οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της Αγίας και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν, λέγοντας:

«Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα, άμε στην άρουρα, στην κάρουλα στη μαρμαροχρυσοπηγή

που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρώνκι αν είν’ κι εμένα η δική μου  και αν είναι άξια και καλή πες της νάρθει να με βρει».

Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.

Είναι η πολιούχος της Κατερίνης, στην Πιερία, η οποία πήρε και το όνομά της από της Αγία.

ΠΗΓΗ: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agia-ekaterini-25-noemvriou-ethima-ke-paradosis-2/?fbclid=IwAR2J2raTgtObk4rRNrDJUl9Eci9et3k-AMqt8JWJufiRoZE4upAT41o_wJ8

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *