Άγγελος Νικολαΐδης

  • από

Ο Άγγελος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1974 στην Ν. Ορεστιάδα Έβρου. Από το 1981, που μετακόμισε η οικογένεια του, μέχρι το 2013 έζησε στη Θεσσαλονίκη, ώσπου πήρε την απόφασή του να επιστρέψει στην Ορεστιάδα.

Το 1999 τελείωσε μεταδευτεροβάθμια σχολή Οικονομίας και Διοίκησης και ασχολήθηκε με τις πωλήσεις κυρίως στο χώρο της ένδυσης. Το 2016 αποφοίτησε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με αντικείμενο σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η πορεία του στα χορευτικά ξεκίνησε στα εννιά του χρόνια ως μέλος των τμημάτων του Πν. Κέντρου Δήμου Τριανδρίας, ενώ στη συνέχεια χόρεψε με πολλές ακόμα ομάδες της Θεσσαλονίκης. (Θρακική Εστία, ΧΑΝΘ,  Πυλαία, Αμπελόκηποι κτλ)

Από το 1999 μέχρι το 2017 συνεργάστηκε με το ΛΠΣ Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι» στον τόπο καταγωγής του και ταυτόχρονα ξεκίνησε τη διδασκαλία χορών σε ομάδες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Σημαντικός σταθμός του ήταν ο Σύλλογος Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης (δίδαξε για 11χρόνια) ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ο Κύκλος» και μέλος της ομάδας χοροδιδασκάλων για την περιοχή της Θράκης. Μετά την επιστροφή του στον Έβρο, συνεργάζεται με δύο ιστορικούς συλλόγους της περιοχής, τον  ΕΠΣ «Σπάρτακος» Άνθειας-Αρίστηνου και τον ΠΣ «Στ.Καραθεοδωρής» Ν. Βύσσας, Ανατολική Ρωμυλία Ν. Έβρου, ενώ διδάσκει και σε μερικούς ακόμα συλλόγους της περιοχής. Το 2017 εκλέγεται πρόεδρος στη «Στέγη Ελλ. Λαϊκού Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας», σύλλογο που με μία ομάδα φίλων ίδρυσαν τη χρονιά εκείνη. Εκτός από συλλόγους από το 2003 και έπειτα, διδάσκει σε σεμινάρια στην Ελλάδα ,στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, τους χορούς των Γκαγκαβούζηδων της περιοχής του, τους οποίους μελετά και καταγράφει. Το πλεονέκτημα ότι και ο ίδιος είναι Γκαγκαβούζης τον βοηθά στην κατανόηση της ιδιαίτερης διαλέκτου που χρησιμοποιείται στα τραγούδια. Πέραν αυτού, πραγματοποιεί επίσης, σημαντική έρευνα και καταγραφή και σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής ,όπως στους Αρβανίτες του Έβρου, στα χωριά του Ερυθροποτάμου και τα χωριά του Τριγώνου, που αποτελούν και αυτά μέρος της διδασκαλίας του.

Άγγελος Νικολαΐδης

Ο Άγγελος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1974 στην Ν. Ορεστιάδα Έβρου. Από το 1981, που μετακόμισε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *